Har du stress?

Har du stress?

Er du stresset? Det er et spørgsmål, som vi ofte hører. Det kommer sikkert fra en velmenende kollega, som har bemærket, at du ikke er helt i topform. Men er det et spørgsmål, som vi stiller til vores gode kollegaer med viden og god tro?
Ofte er det en floskel, vi bare bruger, fordi vi gerne vil vise, at vi interesserer os for vores omverden. Det er en skam. Vi skal vide noget om stress, inden vi spørger tankeløst. Stress er nemlig ikke bare en tilstand eller et humør, vi kommer ind i. Det er ikke en sygdom, som bare kan kureres. Stress er en vedvarende tilstand, der påvirker hormonbalancen i vores krop. Så meget ved vi. Men i virkeligheden ved ikke ret meget mere. Det er skræmmende at tænke på.

Kan udvikle sig

Hvad vi dog ved, om stress er, at det kan udvikle sig til alvorlige sygdomme. Det kan være så grelt, at stress bliver til sukkersyge. Hjerteproblemer. Og det er bestemt noget, vi skal undgå. Det har vi forstået. Men ved du, hvad du kan gøre for at undgå at få stresse? De færreste af os tænker over det til hverdag. Men der er faktisk mange ting, vi kan gøre for ikke at få stress. Jeg vil gerne give dig nogle forslag til, hvad du kan overveje at gøre, så du ikke får stress. Mit første forslag er, at du accepterer, hvem du er. Du skal vide, hvem og hvad du er, så du ikke får brug for stressbehandling.

Den rette behandler

Kan du ikke det, så skal du finde en stresscoach, som du har tillid til! Det er vigtigt, at du hører efter her: Tilliden er det vigtigste. Har du tillid til din stresscoach, så kommer du igennem et svært forløb uden problemer. Stresscoachen vil netop kunne hjælpe dig til at komme igennem den svære periode. Og er der nogen, der har sagt til dig, at det er nemt at komme igennem stress, så må de altså gerne skrive til mig. Det er nemlig ikke nemt at håndtere stress. Og det er derfor heller ikke noget, vi bare spiller med i lotteriet. Stress skal tages alvorligt. Uanset for svag eller stærk graden af vores stress er.

Faktisk kan man ikke tale om forskellige grader af stress. Stress er stress! Stress er farligt. Har du bare så meget som en lille, bitte mistanke om, at du har stress, så må du altså søge hjælp. Lige med det samme. Gør du det ikke, så er det farligt. Ikke kun for dig og dit helbred. Også for din familie. Din familie er dem, du holder af. Dem skal du sørge for. Og det betyder med andre ord: At du skal sørge for at passe på dig selv.

Måske lyder det egoistisk. Det er det bare ikke. Hvis vi undgår at få stress, og passer på os selv, så er chancerne for et gladere og længere liv sammen med dem, vi elsker meget større. Så meget mere er der sådan set ikke at sige om det.

betli