Alle har oplevet angst

Intet menneske kan overbevise mig om, at det ikke har været angst på et eller andet tidspunkt. Det er noget, der sker for os alle – i større eller mindre grad. Angst er en forsvarsmekanisme, som vores hjerne sætter i gang, når vi føler os truet. Men trusler kan variere: Nogle kan vi gennemskue som tomme. Andre kan vi ikke forstå – og derfor ignorerer vi dem. Andre kan vi godt forstå – og her er det, at angst kan blive vores redning.
Lad mig forklare, hvad jeg mener – sådan lidt mere præcist:

Fobierne

Tomme trusler bliver aldrig taget alvorligt. Vi kan håndtere dem, som om de er en del af en leg. Fx vores små fobier: Vi har intet imod at ’prale’ med, at vi lider af ’agorafobi’ – og vi kan godt lide at forklare alle, hvad agorafobi er – også selv om vi ikke helt har den rigtige forståelse af, hvad agorafobi i virkeligheden er! Det vigtige her er, at vi kan håndtere frygten, vi føler, når vi opholder os på store åbne pladser. Derfor er fobien ikke alvorlig for os.

Den snigende farlige angst

De angstlidelser, som vi ikke kan forstå, er derimod snigende farlige. Et eksempel: Det kan godt være, at du har registreret, at du ikke føler dig godt tilpas, når du er til fest hos din svigermor. Du undskylder det med, at du ikke kan lide hende – og at hun heller ikke kan lide dig. Det er dog ikke helt sandt. Hun kan faktisk godt lide dig. Ellers ville du nok ikke blive inviteret til hendes fest sammen med din viv. Og du kan faktisk godt lide hende. Du har respekt for hendes livsmod. Og gode humor. Så, hvorfor føler du dig utilpas, når I skal til hendes fødselsdagsfest? Måske har det noget at gøre med, at du i virkeligheden lider af angst, og skyder det over på hende?

Den sociale angst

Social angst er en lidelse, som meget selvkritiske og meget intelligente mennesker ofte rammes af. Det karakteristiske er, at de ønsker at udvise perfektionisme, hvilket er umuligt. De kryber derfor ind i sig selv, når de opdager, at perfektionismen er umulig.

De bliver urolige i situationer, hvor flere mennesker er samlet, fordi de kan se det perfekte element, som alle besidder. Om det er et sødt smil, eller et flot outfit, er sådan set ikke det betydningsfulde. Det er perfektionismen. Og når et menneske ikke føler, at det er perfekt, så kan det føre til selvisolation. Og det er netop det, som social angst medfører: Selvisolation. Uden nogen som helst gyldig grund. Bare fordi personen ikke føler, at han eller hun, har kapacitet til at kunne godkende sig selv. Kan jeg sige det på den måde?

Test dig selv!

Social angst er en farlig angstlidelse, fordi den fører til selvisolation. Mennesker – også du – er sociale væsner. Vi har brug for at være sammen med andre mennesker. Udveksle meninger, erfaringer og vittigheder. Vi kan ikke overleve uden et socialt liv. Derfor skal du søge hjælp hos en god psykolog, så du kan komme ud af den sociale angst, der fører dig ind i selvisolationen. Test dig selv for mulig angst her: https://www.angst-test.dk/

betli