Datacentre og brandslukning

datacenter

Vi har alle hørt om at vi skal sikre vores personlige data imod tyveri – derude i cyberspace. Vi sikrer os. Verificerer koder. Dobbelttjekker koderne og lagrer dem på forskellige og uforklarlige nøgler. Enten på telefonen eller på nettet. Der findes rigtig mange forskellige applikationer og faktisk også fysiske nøgler, som du kan koble på dit device. Hvor mange af os tænker over, at et eller andet sted på kloden – faktisk flere steder – står der så en stor computer, der samler alle de oplysninger. Den krypterer dem og ingen ved – kun du, hvilke der er dine oplysninger.

Risici

Hvad nu, hvis der sker noget med den kæmpestore computer? Der har været historier om, at de kan brænde. Og ja, der har da også været en del tilfælde, hvor oplysninger er blevet mistet – eller lækket – på grund af en skade (oftest angives brandskade som årsagen). Når det handler om vores personlige oplysninger, så er det jo en meget alvorlig sag. Og den skal undersøges grundigt. Kunne branden i computeren være undgået? Kunne den være slukket i tide, så færre oplysninger gik tabt? Kunne det ene og kunne det andet. Du kender det.

Særlige brandslukningssystemer

Men har du tænkt over, at det ikke kun er vores personlige oplysninger, det kan handle om. I det datacenter, der ikke havde korrekte brandslukningsmekanismer, kan der have været lagret en del store og meget kostbare forskningsprojekter. Fx et forskningsprojekt, der handler om vaccine til en særlig gruppe mennesker på kloden. Eller et forskningsprojekt, der handler om, hvordan vi sikrer, at vi har tilstrækkeligt med drikkevand om 30 år.

Det, jeg siger, er at, datacentre har brug for brandsikring. Og det indebærer, at der er effektive brandslukningsmuligheder i datacentrene. Datacenter brandslukning er ikke en ukompliceret opgave. Dels er der i forvejen et helt specielt indeklima i de rum, hvor de store servere og computere står. Der er brug for god ventilation. Dels er de ofte gemt helt ned i undergrunden, hvor temperaturen ikke svinger så meget, som den gør over jordoverfladen. Dette skal sikre, at serverne får lov til at koncentrere sig om at samle oplysningerne – og ikke at ventilere sig selv kølige.

Inergen er en bæredygtig løsning

Alligevel skal der også brandsikres og de fleste store datacentre vælger faktisk at bruge løsninger, der indeholder Inergen. Dette skyldes måske, at der ofte også er mennesker nede ved serverne, der står og kører på højtryk. Skulle der gå brand i en af dem, så vil det ikke være til fare for de personer, der opholder sig i rummet, fordi den luft, der sprayes ud bevirker, at ilden slukkes hurtigt og at det stadig er muligt for mennesker at trække vejret, selvom iltniveauet er meget lavt. (Ild holdes i live og kan brede sig ved knapt 21oC, Inergen bevirker, at iltniveauet sænkes til mellem 12oC og 14oC, hvorved ilden kvæles ihjel.)

Inergen-løsningen til brandsikring af serverrum er da også ofte valgt, fordi er der først brand i datacenteret, så skal brandslukningen helst ske meget hurtigt. Og det er lige præcist det, Inergen løsningerne kan: De kan slukke en ildebrand i løbet af 30 eller 40 sekunder. Og det er altså ikke så lang tid.

 

betli