Jul og flybilletter

Photo Of Seaside During Daytime

Det er underligt at tænke på, at julen deler sindene helt vildt. På den ene side er der mange mennesker, der bruger tusindvis af kroner på et par måltider, nogle gaver og en masse tingeltangel, som de kalder for julepynt! De fleste bruger flere penge end de har. Det er jo ikke så godt.  På den anden side er der en voksende gruppe mennesker, der frasiger sig det store forbrug. De vil gerne holde jul, med hygge og god mad – men mest med nærvær og små (og store) oplevelser med deres kære. De bruger også penge, men er meget bevidste om hvordan og til hvad.

Lad os lave et eksperiment

Der er fordele ved både den ene og den anden måde at håndtere julen på. Men hvorfor kan de to forskellige grupper ikke mødes og bare acceptere, at vi er forskellige? Skulle vi lave et eksperiment?

Vi vælger to gennemsnitsfamilier. En fra gruppen der bare vil have julepynt, gaver, juletræ og fed mad. Og en fra gruppen, der tænker sig om og frasiger sig overforbrug. Vi kunne finde billige flybilletter her til dem og så fragte dem ind på et hotel i et land, hvor julen ikke bliver fejret lige så meget som her i landet. Vi kunne fx finde en af de mange rejser til Tyrkiet og så lade familierne opholde sig der i en uges tid. Ville de begynde at tale med hinanden? Vi vil jo helt sikkert iagttage, at deres grænser bliver brudt.

Nye vaner – og gamle smutter

Den ene familie vil begynde at smide nissehuerne væk. Den anden vil måske værdsætte, at der kommer meget mere bredbladet persille i salaten i forhold til, hvad de plejer. De vil måske løsne lidt op for deres stramme og beskedne holdninger. Hvem ved? I hvert tilfælde, så er tanken sjov at lege med. Hvorfor egentlig det?

Ja, det har måske noget at gøre med, at vi har nogle forestillinger om, hvordan andre mennesker generelt forbruger og lever. Har vi en forestilling om, at den juletossede familie også tager på charterrejser i deres sommerferie? Har vi en forestilling om, at den beskedne familie bliver hjemme og frasiger sig ethvert ønske om at finde bare en enkelt billig rejse til lunere himmelstrøg? Hvad ved vi egentlig?

Mange sparer penge på afbudsrejser

Det kan jo sagtens tænkes, at den beskedne familie bevidst leder efter afbudsrejser sydpå – og benytter sig af dem. Det kan også sagtens tænkes, at den juleglade familie selv finder de billige flybilletter og deres logi via internettet og rejser på den måde. Det kan vi ikke vide.

Men hvis vi kan lokke dem med på en ekstra lille rejse til Tyrkiet og så få lov til at iagttage dem, imens de kommer igennem julen dernede, så får vi et lidt større indblik. Og det kan måske gavne os alle sammen. Vi skal nemlig lære meget mere om hinanden. Og er der et bedre sted at starte, end at udforske vores holdning til julen et fremmed sted?

PS: Du kan godt få risengrød i Tyrkiet – den serveres bare kold – og må ikke misfortolkes som ris a la mande. Så glem alt om kirsebærsovs!

betli