Løbetræning og hvile

Løbetræning og efterfølgende restitution

Nu har du løbetrænet i en hel uge. Hver morgen har du været ude og løbe i ca. 30 – 45 minutter. De første dage var det lidt hårdt at overtale dig selv til at komme ud. Men på tredjedagen var det faktisk rart at komme ud og løbe. Det var jo motiverende. Du fortsatte derfor med at løbe på samme tidspunkt de efterfølgende få dage. Men så – i går – fik du ligesom ondt i læggene. Det er lidt uforståeligt for dig. Hvorfor bliver jeg så øm nu? Tænker du sikkert.

Muskler på overarbejde

Det er der en god grund til: De muskler og det væv, som du har sat på ’overarbejde’ i den sidste uges tid, har simpelthen ikke vænnet sig til det endnu. Du har ikke givet dem hvile – og det har de altså brug for. Det er en helt naturlig reaktion, at din krop siger fra, når du ikke givet den tid til at slappe af indimellem. Ligesom du glæder dig til weekenden efter en hård arbejdsuge, hvor du kan hvile hjernen og bruge tid sammen med dem, du holder af, sådan har musklerne i kroppen, også brug for hvile. Det skal du vide – og du skal huske det. Restitution efter løb er vigtigt. Især hvis du lige er begyndt at løbe. Og det kan vi vist godt konstatere, at du er!

Glemmer tiot at hvile

Mange, der begynder at løbe, glemmer, at deres krop har brug for hvilen, fordi de opdager, hvor rar en følelse det er, når man kan mærke, at kroppen har fået ilt, og blodet cirkulerer. Nogle kan godt lide at svede. De løber måske lidt for meget og for stærkt. Der bliver brændt en masse energi af. Tanken er god. Især hvis man også gerne vil smide et kilo eller to. Der sker bare det, at musklerne bliver overanstrengte, og derfor opstår der ømhed i ben og lår. Sker det, er der mange, som ligesom taber interessen for at løbe, og de giver op. Desværre. Det er en fejl. Man skal ikke overdrive med løb til at begynde med. Man skal tage det stille og roligt, og bygge sin løberutine op – over tid. Det er ikke muligt for kroppen at komme i form i løbet af en uges tid. Især ikke, hvis der er gået meget lang tid, siden du har motioneret regelmæssigt.

Benene siger fra nu

Nu er du så i den situation, hvor dine ben siger fra. De fortæller dig, at de ikke vil ud og løbe i dag. Hvad gør du så? Du vil jo gerne opleve den rare følelse af, at din krop har fået gang i blodcirkulationen. Du kan vælge at gå en tur i stedet for at løbe. Belastningen på musklerne vil være mindre. Det har de brug for. Du kan måske skifte hver anden løbetur ud med en lille cykeltur. Eller en tur i svømmehallen, hvor du får arbejdet, musklerne igennem – på en blidere måde. Det vil medvirke til, at du holder kroppen i form, uden at du bliver overbelastet. Løb er en god sport, men fordi hvert skridt, du løber, giver benene hårdere stød, kan den belaste dig meget – især i begyndelsen. Her er en samling af gode råd til restitution, der er gratis at læse.

betli