Albuesmerter og tennisalbuer

Albuesmerter

Det er efterhånden længe siden, at du har kunnet bruge din arm fuldt. Der er smerter i den. Du går dog på arbejde, hvor du har fået en armstøtte, så smerterne ikke bliver forstærket, når du arbejder ved skærmen. Armstøtten hjælper dig. Men ærlig talt. Det er ikke den bedste løsning. Du bør få undersøgt, hvad der er galt med din arm. Du kalder det for en tennisalbue. Ok. Ved du ikke, at tennisalbuer kan man godt få gjort noget ved? Tennisalbuer behøver ikke nødvendigvis at være kroniske, sådan som man troede i gamle dage.

Behandlingsformer

Der findes mange måder at behandle tennisalbuer med øvelser på. En af dem er via fysioterapi. Ofte kombineret med små øvelser, du kan udføre derhjemme. En anden er total hvile i længere perioder. I nogle tilfælde skal der både hvile, øvelser og besøg hos fysioterapeuten til.

En tennisalbue er nemlig en inflammation i senerne og vævet, der sidder ved albuen. Smerterne, sådan en afstedkommer, spreder sig enten op eller ned over armen. I nogle tilfælde helt op til skulderen – eller helt ned til håndleddet. Der er dog bare det eneste kendetegn ved en tennisalbue, at smerten altid sidder på armens yderside. Så hvis du har smerter i armens inderside, eller underside, så kan det godt være, at det slet ikke er en tennisalbue du har.

Musearm?

Det kan være det, som bliver kaldt for en ’musearm’, som er en fællesbetegnelse for smerter, der er fremkaldt af inflammation et eller andet sted i armen. En tennisalbue, er også en ’musearm’. Men det er en særlig besværlig musearm. Og behandlingen af tennisalbuer kan tage rigtig lang tid. I modsætning til ’almindelige’ musearme, som oftest behandles med hvile og eventuelt smertestillende midler, så kræver en tennisalbue lidt mere. Som allerede nævnt, så kan behandlingen bestå i, at armen skal lægges i slynge – så den kan få hvile. Og fysioterapi vil være nødvendig – læs mere her.

Fysioterapien vil nemlig ikke kun sigte på smertelindring. Den vil også sigte på at genoptræne armen, fordi muskulaturen ikke er så stærk efter en lang hvileperiode. Og her er det, at det er nødvendigt, at du lytter til – og følger – fysioterapeutens råd og vejledning.

Tag et roligt tempo tilbage

Det er nemlig ofte sådan, at når vi ikke længere har smerter, så vil vi gerne hurtigt tilbage til normal tilstand. Og det kan være farligt. Altså at jappe. Genoptræning af et komplekst sæt muskler, som fx det der sidder i armen, tager altså tid. Så, selvom du ikke kan mærke smerter, så skal du altså skynde dig langsomt, som de siger.

Men, tag i første gang et skridt tilbage: Du skal have undersøgt din arm først. Hvor præcist sidder smerten. Er det en tennisalbue, så opsøg en god fysioterapeut, som kan hjælpe dig. Er det ikke en tennisalbue, så kan det være at du alligevel skal have hjælp fra en fysioterapeut, men kun til genoptræning, fordi smertebehandlingen måske kan ske kun ved hjælp af hvile og smertestillende midler, som din læge kan ordinere til dig. Tal med din læge om problemet. Du skal ikke ignorere det.

P.S.: Det er ikke kun tennisalbuer, der effektivt kan behandles hos dygtige fysioterapeuter. Også lidelser som hælspore kan ofte helt eller delvist afhjælpes.

betli