Nye vinduer i kvarterløft

Min niece vil være arkitekt. Hun blev optaget på kunstakademiets arkitektskole for nogle år siden og er meget glad for sine studier derinde. Hun fik sin bachelor efter kun 2,5 år. Derefter tog hun et års orlov og rejste rundt i verden sammen med en veninde, som hun havde lært at kende på skolen. De ville se på bæredygtig arkitektur rundt omkring i Sydamerika og Asien. Hun var væk i et år og kom hjem fyldt med masser af ideer og indtryk. Og massevis af inspiration til at komme i gang med sin masters. Det er så masters-delen, hun er ved at lægge hånd på nu.

Praktikant

Den indebærer, at hun bl.a. også opholder sig i et semester som praktikant på et privat arkitektkontor. Hun har virkeligt ledt længe efter sådan en praktikplads, men det er endeligt lykkedes for hende at finde den. Det er hos en arkitekt, der mest beskæftiger sig med at tegne boliger for familier. Hun er glad for at være der, men synes måske ikke helt, at hun bliver udfordret tilstrækkeligt. Sådan fagligt.

Sidst vi mødtes til en familiefest, talte jeg meget med hende om hendes studie. Min egen mand var jo arkitekt, og vi havde sådan set regnet med, at hun kunne komme i praktik hos ham. Men det kom ikke til at ske. Under samtalerne med hende syntes jeg at kunne høre, at hun stadig ikke helt har forstået, at der er en masse rutinejobs inden for arkitektfaget. Det er ikke kun at være kreativ og udtænke smarte og flotte løsninger.

Tilbud på vinduer

Hun beskrev bl.a. en dag, hvor arkitekten, hun arbejder for, havde bedt hende om at indhente tilbud på Rationel vinduer hos https://skift-vinduer.dk/rationel/. Da hun havde gjort det, bad han hende om at finde endnu et tilbud, men denne gang på Velfac vinduer – i de samme mål. Så hun havde brugt den halve dag på at søge på nettet efter ”Rationel vinduer Sjælland”, som hun sagde, og den anden halve dag på at finde ”Velfac Sjælland”. Det irriterede hende at skulle finde priser og tilbud. Men hun kan jo godt forstå, at det er nødvendigt. Arkitekten skal jo også lave tekniske beskrivelser og budgetter for byggeriet. Og hvis han indgiver forslag til en konkurrence, ja, så er det vigtigt for ham at vide, hvor han kan skære ned i budgettet, så chancerne for at vinde konkurrencen forøges. I sidste ende handler det jo også om penge. Jo billigere og jo bedre desto større er chancerne. Sådan er det bare.Men både vinduer og døre er afgørende.

Idealist

Jeg kunne godt høre, at hun er en stor idealist. Hun fortalte mig, at hun brænder for at lave bæredygtige bygninger. Hun vil helst lave større komplekser – enfamilieshuse er sjove at lave, men de bygninger, der virkeligt bliver set, er jo de offentlige og store komplekser. Alle kender til en Sorte Diamant ved det Kongelige Bibliotek, som er blevet verdensberømt. Hun mener, at det er igennem den slags bygninger, at slaget for et sundere klima skal slås. Jeg forstår hende godt. Men jeg ved, at hun har meget at lære endnu.

betli