Isolering af hulmur

Jeg sidder her med en opgave, som jeg ikke troede, at jeg skulle få nogensinde. Men hvad ved man, når man lige er startet på sit studie? Jeg er ved at uddanne mig til bygningskonstruktør, og skal derfor vide alt om, hvordan forskellige bygninger er konstrueret. Indtil jeg startede på studiet, var jeg overbevist om, at bygninger består af mure, gulve og lofter. Det er sådan set også rigtigt. Men jeg vidste virkeligt ikke, at mange bygningers mure består af flere lag. Der er noget, man kalder for en ’bagmur’ og en ’formur’. Der er også nogle kilder, der kalder dem for ’ydermur’ og ’indermur’. Det som almindelige mennesker, som du og jeg kalder for en væg eller en mur, består af både en ydermur og en indermur. Det var jeg sådan set ikke klar over. Men det har jeg lært nu.

Mellemrummet

Mellem de to mure er der som regel et lille mellemrum på op til 5 cm. Det mellemrum kalder man for en ’hulmur’. Og det er det hulrum, som fyldes, når fx en husejer beslutter sig for at få lavet en hulmursisolering. Nu handler min opgave sådan set ikke om ’isolering af hulmur’, men det kunne den sådan set godt gøre. Jeg skal jo på et eller andet tidspunkt specialisere mig. Og jeg har da også en idé om, at jeg gerne vil i retning af en specialisering inden for energivenlige boliger. Så det er ikke helt ved siden af at sætte sig ind, hvordan isoleringer af hulmure foregår. Hvis jeg en dag skal arbejde som energi-ekspert og kunne rådgive fx nye boligejere, så skal jeg vel også vide noget om den slags. Vil det ikke være kanon at kunne give rigtig vejledning til boligejere, så vi kan gøre noget godt for klimaet alle sammen? Det synes jeg.

Opgaven

Men tilbage til min opgave. Jeg er ved at prøve at forstå nogle tekniske tegninger. Jeg kan godt se, hvordan murene på huset er tegnet – og ja, der er hulmure. Jeg kan dog ikke se, om der er lavet en isolering af hulmurene på tegningen. Det må vel så fremgå af den tekniske beskrivelse. Jeg ved det ikke. Jeg kan ikke se det i den beskrivelse, jeg har fået udleveret. Det skal på min liste over spørgsmål til min vejleder i morgen. Jeg har på fornemmelsen, at det burde fremgå. Jeg kan jo se, hvad det er for nogle materialer, murene er bygget af. Der er oven i købet nævnt firmanavne og priser. Det med priserne skal fremgå, men firmanavnene? Det er et andet spørgsmål, jeg skal have på min liste til mødet i morgen.

Ikke spor kedeligt

Det lyder måske, som en kedelig opgave. Det er det sådan set også. Jeg sidder jo her og kigger på tegninger, og samtidigt læser jeg tekniske beskrivelser – i detaljer. Helt ned til RAL-nummeret på væggenes farver. Men jeg skal igennem opgaven, så jeg kan komme videre i studiet. Og jeg skal være god – også til en hulmur. Vi skal til eksamen i det her tekniske fag. Jeg skal have en god karakter, så jeg kan komme videre.

betli