Kattens energibehov

Kattens energibehov

Mange byområder og kvarterer i især indre bykerner har mange katte, og nogle af disse er reelt vilde katte. For nogle mennesker er katte en plage, men sagen er, at de holder skadedyr som mus og rotter nede – og så er der faktisk fremragende kæledyr også. Et kvarterløft med byfornyelse etc. behøver bestemt ikke betyde et farvel til katte!

Det er vigtigt at have helt styr på dit kæledyrs energibehov. Det er hverken godt at være underernæret eller overernæret. Fælles for katte og hunde er, at der er forskel på energibehovet, da der er en række faktorer, der spiller ind:

  • Alder
  • Race
  • Størrelse
  • Aktivitetsniveau

Unge katte har typisk et højere aktivitetsniveau end ældre katte. Samtidig har nogle racer et meget højere aktivitetsniveau end andre racer. F.eks. er perserkatte ikke så livlige, og en orientaler er helt i den anden ende af skalaen, nemlig ekstremt livlige.

Kattens aktivitetsniveau afhænger naturligvis, ud over race, også af om det er en indekat eller udekat. Hvis katten har et udeareal at bevæge sig på, får den mere motion end katte, som udelukkende befinder sig inden døre. Desuden er steriliserede / kastrerede katte mere ”dovne” og har derfor et lavere aktivitetsniveau.

Overvægt

Foderet skal passe til kattens aktivitetsniveau, da den ellers risikerer at blive overvægtig. Faktisk viser en undersøgelse blandt dyrlæger at 25-40% af de katte, som kommer ved dyrlægen, er overvægtige. Overvægt er en stort problem, da de fører en række bivirkninger med sig.

Bivirkninger ved overvægt

De mange bivirkninger, som en overvægtig kat kan få, er blandt andre:

  • Urinsten
  • Diabetes
  • Ledbetændelse
  • Hudproblemer
  • Vejrtrækningsproblemer

Sørg derfor for at katte med lavt aktivitetsniveau får lightfoder – lightfoder eller slankefoder indeholder færre kalorier og flere fibre. Husk at godbidder kan indeholde mange kalorier, og disse også skal medregnes i kattens daglige kalorieindtag.

Guide omkring kattemad

Ønsker du yderligere råd og vejledning til korrekt ernæring af din kat, kan det anbefales, at du kigger forbi guiden på Dyr.dk. Kattefoder-guiden på Dyr.dk går helt i dybden med alt omkring kattefoder, herunder mængde, idealvægt, mærker, ingredienser osv.

Derudover indeholder guiden ligeledes en prissammenligning, så du på få minutter kan finde markedets billigste kattemad på tilbud. Normalt er det en større proces at lede internettet tyndt efter gode tilbud på kattemad, men alt det arbejde slipper du nu for ved at benytte dig af prissammenligneren på Dyr.dk.

betli