Angst, stress og livet

De fleste af os kender til angst. Det kan være, at vi er bange for at fejle et eller andet. Det kan være, at vi får kuldegysninger og stærk lyst til bare at løbe væk, hvis vi ser en edderkop. Måske bliver vi bange for, at der sker noget, med et menneske, som vi har kært. Angst er slet ikke en forkert følelse. Faktisk er det en følelse, der fortæller os, at vi er i forsvar. Vi har nemlig nogle instinkter, som vi ikke kan lægge fra os: I nogle tilfælde handler det om, at vi vil beskytte – fx et lille barn. I andre tilfælde handler det om, at vi frygter noget, som er – eller kan være – direkte farligt for vores liv eller helbred.

Overlevelsesmekanisme

Den følelse fungerer, som du kan forstå, i nogle tilfælde som en overlevelsesmekanisme, som vi er udstyret med. Men i nogle tilfælde kan følelsen udvikle sig til et problem for os. Vi begynder nemlig at fokusere på det, som gør os bange. Og i nogle tilfælde kommer dette fokus til at bevirke, at vi forvrænger alt i vores liv: Bekymringer, frygt – eller angst – bliver dominerende. Og det kan udvikle sig til en permanent tilstand, hvor vi slet ikke kan finde tilbage til vores hverdagsliv igen.
Når vi til det punkt, hvor vores angst tager overhånd, så skal vi gøre noget ved det.

Sædvanligvis, bevirker vores angst, at vi – mere eller mindre bevidst – sætter nogle mekanismer i gang, som gør, at vi kommer forbi vores angst. I nogle tilfælde kan vi dog ikke overkomme angsten, og det kan lede til deciderede anfald. Og her er det, at vi skal have hjælp. Fordi når vi er kommet til punkt, hvor angsten overtager, så går det ud over vores livskvalitet og hverdagen for dem, vi har kære.

Angst i hverdagen

Hvis du lever i en hverdag, hvor du ofte føler dig angst – af en eller årsag – så kan det være en stor hjælp for dig, hvis du søger hjælp, så du kan komme af med den. Du skal nemlig behandles for angst. Angst behandling behøver ikke at være noget med lange forløb hos en psykolog. Det kan faktisk være, at du kun behøver ganske få samtaler med en coach eller en psykoterapeut. Det kan dog også tænkes, at din angst skal tackles via et lidt længere forløb hos en psykiater. Det er noget, som kun de professionelle behandlere kan afgøre. Du skal derfor kontakte en behandler, som eventuelt vil sørge for, at du først fortæller om, hvilke angst symptomer du har.

Det kan skyldes stress

Måske bliver du også nødt til at tage en angst test, så den bedst mulige behandling for dig kan blive fastlagt. Det kan også klarlægge, om du måske også lider af stress. Det, som du har brug for, når du søger behandling for din angst, er, at du kan være fuldkommen tryg ved den behandling, du får.

Men, inden du opsøger forskellige behandlere, så skal du måske lige først sætte dig ind i dit problem. Du kan fx starte med at spørge dig selv: Hvad er angst? Og er det, du oplever, angst, eller er det bare ubehag over noget, som du ikke bryder dig om. Fx en edderkop.

betli