Varmeskabe – professionel brug

Laboratorie med varmeskabe og andet udstyr

Du har været hos lægen. Du er bekymret. Vil dog ikke tale med din familie om dine bekymringer førend du har fået svar fra lægen. Du har fået taget en lille vævsprøve. Du fandt en lille knude inde i armhulen og du er rigtigt bange for, at du har fået cancer. Lægen undersøgte dig. Han var ret sikker på, at det ikke er andet end en lille fedtknude, som er helt uskadelig. Men for, at I kan være på den sikre side, så tog han en lille vævsprøve, som blev sendt til analyse. Han skar i dig. Fik prøven lagt i en af de der sterile små glas. Syede såret sammen og bad dig om at være rolig i de kommende dage. Stingene vil fjerne sig af selv, så du skal bare vente på en opringning fra ham. Han regnede med at få svar fra laboratoriet i løbet af de kommende tre dage. Du skal dog lige være forsigtig med hygiejnen omkring såret i de kommende dage.

Tankerne myldrer

Det var for tre dage siden. Du venter på en telefonopringning fra lægen. Du er bekymret, og har forsøgt at lade som ingenting overfor din familie. Du kan dog ikke lade være med at tænke på, hvad den lille vævsprøve vil vise. Du tvinger dig selv til ikke at tænke på, hvad den viser. Du forsøger i stedet for at tænke på, hvad den skulle igennem. Ja, den skulle jo sendes til laboratoriet, hvor de vil analysere den. Men inden den blev sendt, blev den så opbevaret i et af de der varmeskabe – se her? Altså sådan et, som man altid ser i filmene, der handler om lægers og sygeplejerskers affærer og skænderier med hinanden? Eller blev den anbragt i en køle inkubator? Hvilken temperatur skal sådan en lille vævsprøve egentlig opbevares ved? Og hvor længe må den opholde sig dér, inden den skal analyseres, så du kan få svar?

Ventetiden er uendelig. Klokken er kun 9 om morgenen. Du ved, at du tidligst får en opringning fra lægen efter kl. 12 middag. Der er altså mindst 3 timer til, at du får svar. Men når du får svaret, så vil du kunne begynde at tænke på fremtiden igen.

Industrielt varmeskab måske?

I de tre timer, hvad skal du så lave. Det er umuligt for dig at lave noget i huset. Du har taget fri fra arbejde. Du kan ikke koncentrere dig om din bog. Eller om at læse avisen på din tablet. Du lægger dig på sofaen og tænker alle dine spørgsmål til lægen igennem. Hvad skal der ske, hvis? Hvor længe har laboranten, der analyserede prøven, haft resultatet? Hvordan blev prøven opbevaret, inden laboranten kunne finde tid til at analysere den? Blev den opbevaret i det korrekte varmeskab til industriel brug og ved den korrekte temperatur? Hvordan skal du fortælle din familie, at du er syg – hvis det altså er det, du er? Tankerne myldrer frem i dit hoved. Du vågner med et sæt, da telefonen ringer. Du har drømt om varmeskabe, inkubatorer, læger og laboranter. Svaret er, at prøven er negativ.

De rå fakta

Et laboratorie varmeskab er en type skab, der bruges til at opvarme eller holde materialer eller kemikalier på en konstant temperatur i et laboratorie miljø. Det kan være elektrisk eller gasdrevet og kan have forskellige størrelser og kapaciteter. Det kan også have funktioner som f.eks. køling, overvågning af temperaturen og alarm, hvis temperaturen går ud over det satte interval. Skal de så overholde visse standarder?

Ja, der er særlige standarder for laboratorie varmeskabe. Disse standarder er designet til at sikre, at skabet er sikkert at bruge og kan opretholde den korrekte temperatur til det formål, det er designet til. En af de mest almindelige standarder er ASTM E1186-13, Standard Specification for Laboratory Refrigerators and Freezers, som specificerer krav til konstruktion, ydeevne, sikkerhed og testprocedurer for laboratorie køleskabe og frysere. Der er også standarder for elektriske laboratorie varmeskabe, som f.eks. UL 61010-1, som specificerer krav til elektrisk sikkerhed og CE-certificering, som specificerer krav til elektromagnetisk kompatibilitet og sikkerhed.

 

betli