Når følelserne styrer

følelser

Vi har alle sammen følelser. Og ja, nogle af dem er negative. Andre er positive. Til de negative hører følelser som vrede, angst, skyldfølelse mv. Til de positive hører naturligvis glæde, selvtillid, overblik mv. Og det er godt, at vi har både positive og negative følelser. I nogle tilfælde får de os til at turde at komme videre i livet. I andre kan de dog bremse os meget, og direkte forhindre, at vi får et godt liv – også selv om de negative følelser faktisk fungerer som ’overlevelsesmekanismer’ for os. Fx så er angst jo et signal til os, om at noget er farligt for os – det truer måske vores liv, og vi skal gøre noget – lige med det samme – eventuelt flygte.

Negative tanker og følelser

Men fordi vi er mennesker og har tankevirksomhed hele tiden, så kan nogle af de negative følelser tage overhånd via vores tanker. Vi tænker måske på en meget ubehagelig oplevelse, som vi har haft.

Et eksempel: Du var lige ved at blive kørt ned på gaden. Du blev bange og sprang til siden lige i tide til, at bilisten ikke ramte dig. Den oplevelse har sat et traumatisk spor i dine tanker: Du kan ikke slippe tankerne om, hvad der ville ske, hvis nu bilisten havde ramt dig: Et hospitalsophold i en længere periode? Død? Hvad med din familie, hvis du var omkommet? Invaliditet? Et liv i rullestol? En total omlægning af familie- og arbejdslivet? Tankerne er hele tiden fremme hos dig. Og det resulterer i, at du er bange for at gå ud på gaden, når du skal handle ind. Du har en angstlidelse. Og sådan en kan være lige så destruerende som invaliditet – også selvom det ikke er en fysisk invaliditet! Så gør noget ved det.

Hjælp med metakognitiv terapi

I første omgang handler det om, at du skal finde en terapeut, som kan hjælpe dig til at komme af med de negative tanker. Inden de bliver til en fast overbevisning i din bevidsthed. Lige nu er det måske ikke en angstlidelse, du har. Men de negative tanker vidner om, at du er på vej derhen. Og når negative tanker bliver til overbevisninger, så er den rivende gal. Og ja, når vi taler om overbevisninger her, så taler vi om fx angst for at gå ud på gaden. Den overbevisning skal du af med.

Du skal derfor lære at kontrollere dine tanker, så du får dem tilbage i proportioner, der ikke får dig til at ryste af angst. En rigtig god form for terapi til at lære at kontrollere tankerne er metakognitiv terapi – se her. Det er en specialiseret terapiform, der arbejder med bevidst tankekontrol. I øvrigt også yderst effektiv hvis du føler dig trist.

Samtale og egne øvelser

Den består selvfølgelig af samtaleterapi, men den består også af konkrete øvelser, som lærer dig at få dine tanker i skak. Øvelser til metakognitiv terapi kan du til dels udføre derhjemme – alene – hvis din behandler giver dig lov. Nogle af øvelserne kan nemlig være meget krævende. Psykisk. Og nej, det handler ikke om åndedrætsøvelser, så du får sat pulsslaget ned. De handler om, at du skal fokusere dine tanker andre steder, end dér, hvor det udvikler sig til angst og kaos i din hjerne – og i dit hjerte.

betli