Warszawa

En af mine heltinder hedder Rosa Luxemburg. Hun var en fantastisk kvinde. Selvom der er en generel idé omkring hende som marxist, så var hun efter min mening en større humanist end politiker. Det var nok også det, som førte til, at hun blev myrdet. Født i den del af Polen, som på det tidspunkt blev regeret af tsaren i Rusland, et sted tæt ved grænsen til Ukraine, fik hun som 16 årig en studentereksamen og tog derfra til Schweiz for at videreuddanne sig. Hun blev myrdet i 1919 – blot 48 år gammel. Hun anses i dag for at være grundlæggeren af det, som i dag bliver kaldt ”socialisme med et humant ansigt”.

Jeg vil til Polen

Hun har efterladt mange idéer, som humanister i dag stadig kæmper for. Og jeg vil virkelig gerne opleve det sted, hvor hun blev født. Store tænkere og filosoffer er min interesse. Det er dem, jeg gerne vil følge i fodsporene på.
Så lige nu er jeg ved at lede efter billige flybilletter til Warszawa til mig og min søn. Derfra vil vi rejse til Lublin, og så vil vi leje en bil og køre til Zamosc, byen, hvor hun blev født.

God oplevelse

Jeg så på et google kort, at byen ligger tæt på Ukraine. Det er et sted, jeg er lidt betænkelig ved. Du ved: Tchernobyl-katastrofen og den slags, men jeg overvejede faktisk, at vi skulle flyve dertil. Og så køre derfra til Zamosc. Men det er for langt væk. Vi kan ikke nå det på en lang weekend. Turen handler jo om, at min søn skal vide, at store personligheder ikke altid er født med en sølvske i munden. Og så handler den altså også om, at jeg gerne vil se den del af Polen. Det siges, at det er et meget smukt land. Hidtil har jeg kun været på afbudsrejse til Gdansk, og det var en god oplevelse.

betli